tisdag 19 december 2017

Berättande text med digitala verktyg


Vi fick frågan om vi ville vara med i ett skrivprojekt tillsammans med åk 2 där kommunens IT-pedagog skulle introducera det digitala verktyget Puppet pals. Eftersom vi redan arbetade med berättande texter i våra SvA-grupper så passade det bra att fortsätta det arbetet med att skapa egna texter. Att få arbeta med min gamla klass och dessutom få chansen att lära sig ett nytt digitalt hjälpmedel bidrog till att detta kändes som en extra rolig utmaning!

Före IT-pedagogens medverkan arbetade vi i olika grupper med att förbereda de berättande texterna. Temat skulle vara "En vintersaga" och så här startade vi upp arbetet i SvA-gruppen:
  • Film: "Sagomattan" (svtplay)        
Sagomattan är en pedagogisk programserie från svt där man jobbar utifrån en tydlig struktur när man bygger upp en saga. Vi ville använda oss av samma struktur i vårt arbete och min kollega Madeleine Ekblom har tidigare gjort en egen "skrivmall" utifrån denna struktur. Vi tittade tillsammans på ett avsnitt av programserien och studerade sedan gemensamt skrivmallen:


  • Skrivmall, berättande text
Vi återkopplade till den saga vi nyligen läst tillsammans och diskuterade utifrån handlingen och skrivmallen: Vem var huvudpersonen? Vad hände? Vad var problemet? Vem hjälpte till att lösa problemet? Hur löste det sig? Hur slutade det? På så vis fick eleverna syn på mönstret i sagan och hur vi kunde få hjälp av vår skrivmall.

        
Skrivmallarna finns översatta till arabiska och dari
som stöttning till våra flerspråkiga elever.

  • Skriva en gemensam saga
Nästa steg var att tillsammans bygga upp en saga utifrån de olika stegen i skrivmallen. För att få lite inspiration till vår vintersaga tittade vi på bilder och samlade en ordbank med ord som eleverna associerade till vinter. Vi påminde också om vad som var typiska drag i sagor. Sedan arbetade vi oss igenom de olika stegen i mallen: Vem skulle vara huvudperson? Eleverna fick komma med förslag och vi diskuterade tills sagan växte fram medan vi skrev ner stödord i cirklarna på mallen. Till nästa gång hade vi lärare illustrerat sagan med text och bilder i en Power Point. Vi hade också läst in sagan med hjälp av Screen cast-o-matic som är ett gratis digitalt verktyg att ladda ner på nätet. Eleverna fick titta och lyssna på vår gemensamma saga, sen var det dags att börja arbeta på egen hand!

  • Skriva en egen saga (enskilt eller parvis)
Alla elever fick en tom skrivmall och fick nu börja fundera på vem som skulle vara huvudpersonen i deras vintersaga. Vad kunde de berätta om huvudpersonen? Egenskaper? Intressen? Boende? ... etc... Eleverna skrev stödord i sina skrivmallar allteftersom berättelsen växte fram, men fokus i början var att illustrera bilder som skulle användas till de digitala berättelserna.




När eleverna var klara med huvuddelarna i sagan och illustrerat alla bilder som sedan skulle användas till den digitala berättelsen så var det dags att skriva ner sagan. En del elever skrev på egen hand, andra fick stöttning genom att muntligt berätta till bilderna och vi lärare skrev ner sagan åt dem, vissa skrev för hand och andra skrev på dator. På det här viset kunde alla elever bli delaktiga oavsett språklig nivå. Nu var vi redo att skapa digitala berättelser!


Vår IT-pedagog Mikael kom och visade oss hur man jobbar med appen Puppet pals HD på ipad för att skapa en film. I korthet går det till så här:
  1. Välj vilka personer/figurer som ska vara med i berättelsen. Ta ett foto eller fota av de illustrationer som du förberett till sagan. Använd verktyget "klipp ut" för att få figurerna i ditt galleri. Välj sedan vilka figurer som ska vara med i berättelsen genom att markera dem.
  2. Välj bakgrunder. Ta ett foto eller fota av de bakgrunder du illustrerat. Eftersom det skulle vara en vintersaga valde några att gå ut och fotografera den fina vintermiljön och på så vis få en naturlig snöbild som bakgrund.
  3. Spela in texten till din berättelse genom att trycka på "spela in"-knappen. Du kan närsomhelst trycka på paus för att byta bakgrund och figurer. Du kan också röra på figurerna in och ut ur bilden för att få en rörlig bild.
  4. Tryck på spara när du är nöjd med inspelningen.


När alla var klara hade vi stor filmpremiär med mingel och mys!
Här i länken kan ni få ett smakprov:



Att använda digitala verktyg i undervisningen är både pedagogiskt och lustfyllt. Många elever blir mer motiverade av att använda digitala verktyg då det erbjuder ett varierande arbetssätt. Dessutom blir det ett spännande resultat - i detta fall en film. Det man bör tänka på som pedagog är att arbetet ska ha ett tydligt syfte och att eleverna även här behöver stöttning i hur det färdiga arbetet förväntas se ut. I det här fallet jobbade vi med sagans struktur och skapade en saga tillsammans innan eleverna förväntades klara av det på egen hand. Först när de hade strukturen klar för sig och en grundidé till sin egen saga fick de börja använda ipaden för att skapa en egen film. Så var inte rädda för att använda digitala verktyg i undervisningen, det är både roligt och lärorikt, men se till att ha ett tydligt och genomtänkt syfte!

Hoppas ni själva provar att använda Puppet Pals, lycka till!