tisdag 6 november 2018

Att samtala och diskutera - vi tränar inför nationella proven

Meningsstarter av Anna Kaya

De muntliga nationella proven närmar sig för våra åk 6:or och därför har vi haft lite extra fokus på de muntliga förmågorna i sva-undervisningen under ett par veckors tid. Att samtala och diskutera är en konst som man måste träna för att utveckla. Eleverna behöver få konkret stöttning hur man kan uttrycka sig för att föra fram sina åsikter, bygga vidare på ett resonemang eller bjuda in andra i ett samtal. Ett moment i de nationella proven är att lyssna på en kort ljudberättelse och därefter samtala om innehållet där elevernas förmåga att samtala bedöms utifrån kunskapskraven. Jag ville därför att de skulle möta en liknande situation i undervisningen för att träna på dessa moment. Så här i Halloween-tider så passade det bra att lyssna på en riktigt läskig spökhistoria, Spöket som försvann, som är ett program från Barnradion på Sveriges Radio. (Länken hittar du här: Spöket som försvann) Programmet är uppdelat i fem avsnitt på ca 6-7 minuter och är därför ganska jämförbara med de berättelser eleverna ska lyssna på när det är nationella prov.


Spöket som försvann, SR

När vi lyssnar på ljudberättelser passar vi också på att träna olika strategier som kan underlätta förståelsen. Genom att titta på bilderna och läsa rubrikerna på avsnitten kan vi förutspå och gissa handlingen och ta hjälp av elevernas eventuella förkunskaper och tidigare erfarenheter. (Detta är inte möjligt på nationella proven men nu tränar vi alla förmågor vi kan i undervisningssituationen.)Varje avsnitt av Spöket som försvann inleds också med en resumé som sammanfattar den föregående handlingen och eftersom varje avsnitt slutar på ett spännande sätt kan vi även då gissa och förutspå vad som kommer att hända. Det här är en berättelse med en rejäl twist på slutet!

Till varje avsnitt har jag gjort lappar med olika slags frågor; frågor om handlingen för att kontrollera elevernas förståelse men också öppna frågor där eleverna får dra egna slutsatser eller koppla till egna erfarenheter.



Vi har också använt Anna Kayas fina sammanställningar av meningsstarter för att samtala och diskutera. I början kan man fokusera på att eleverna ska träna på att använda en eller ett par fraser för att presentera en egen åsikt, bjuda in någon annan i samtalet eller bygga vidare på vad någon annan sagt. När eleverna blir mer vana att samtala kan man sedan bygga på med ytterligare fraser. Länken till Anna Kayas meningsstarter hittar ni här: Meningsstarter: samtala och diskutera


Vi lyssnade på ett avsnitt i taget och därefter fick eleverna dra en lapp, läsa frågan högt och försöka svara på den. I de fall där det var öppna frågor fick de träna på att bjuda in någon annan i samtalet och bygga vidare på varandras resonemang.


Precis som med allt annat så räcker det inte att eleverna får träna på det här en gång utan de behöver få möta det flera gånger i undervisningen. Liknande övningar går ju såklart att göra med andra ljudberättelser från t ex Sveriges Radio eller UR där du själv kan göra frågor att diskutera utifrån din elevgrupps behov. Förhoppningsvis har eleverna nu lite förförståelse inför nationella provets genomförande och har fått fler verktyg för att lyssna, förstå och samtala.