Nu är det snart dags att summera ytterligare ett läsår. Ett annorlunda år för många, inte minst i skolans värld. Skolans elever och personal har fått jobba på, business as usual, trots en pågående pandemi. Att skolan är en samhällsviktig funktion står väl mera klart än någonsin efter denna prövning! Många har fått slita extra hårt för att hålla verksamheten igång trots en utsatt situation och smitta - ni är riktiga hjältar!
Att bedriva någon slags utvecklingsarbete har också varit en utmaning i dessa tider. Höstens planerade utvecklingsarbete drog dock igång enligt plan med digitala träffar i våra ämnesgrupper och uppstart av vårt läsprojekt Läsa Äger! som ni kan läsa mer om i tidigare inlägg i bloggen. Vårens arbete skulle vikas åt implementering av de ändrade kursplanerna, men då man beslutade att skjuta på dessa så fick istället lärarna mer tid att planera sin undervisning utifrån rådande situation.
Vi har istället försökt att hålla igång det läsfrämjande arbetet under våren genom att serva med tips på läsaktiviteter som vi lagt ut varje vecka i vår Teams-kanal. Där har också våra barnbibliotekarier lagt ut digitala boktips med olika teman som lärare och elever har kunnat ta del av. Tack och lov för digitala lösningar! Arbetet med "Läspiloter" har också rullat på där alla F-6-skolor fått boknyheter från biblioteket som elever har fått läsa och recensera. Detta har resulterat i en utställning på biblioteket där man kunnat ta del av alla fina recensioner!
Så efter ett brokigt läsår har vi försökt att ändå samla ihop lite lärandeerfarenheter genom att träffa arbetslagen (självklart digitalt!) för att höra vad de tar med sig från vårt läsprojekt i sitt fortsatta arbete. Här kommer en sammanfattning med viktiga erfarenheter:
- Avsätt tid för läsning - på de skolor där man avsatt tid för elevernas egna läsning på schemat har man sett en effekt på elevernas läsintresse och läsförmåga, främst vad gäller uthållighet, att kunna läsa en längre stund och läsa klart en bok. De flesta ämnen har fått bidra med tid till detta då man resonerat som så att eftersom läsförmågan är viktig för alla ämnen så blir det en win-win-situation om eleverna blir duktiga läsare! Dessutom har man sett andra effekter av att t ex börja dagen med tyst läsning då det har gett en lugn och fin start på dagen. Man kan också välja att starta dagen med högläsning, oavsett ämne på schemat, där man plockar in texter som hör till det aktuella arbetsområdet.
- Ha tålamod - att ändra på vanor tar tid och att få ovana läsare att bli läsare som vill läsa på egen hand är ingen quick fix, ge inte upp!
- All läsning räknas - eleverna måste inte läsa skönlitteratur utan det kan lika gärna vara faktaböcker, serier, ljudböcker eller digitala texter. Variera läsningen i skolan så att den innefattar både egen läsning, parläsning, bokcirklar och gemensamma läsupplevelser genom högläsning eller att lyssna på inspelade berättelser, t ex Sveriges radios Drama för unga, som många elever verkar gilla. Låt eleverna möta olika genrer genom att t ex ordna bokcafé där eleverna får provläsa olika genrer.
- Var en läsande förebild - flera lärare upplever att när de själva visar och berättar om vad de själva läser så skapar det intresse och uppmuntrar eleverna att göra detsamma.
- Avgränsa läsprojekt tidsmässigt för bästa effekt - ibland kan eleverna bli uttråkade om de möter samma koncept hela tiden i undervisningen vilket några av lärarna hade erfarenheter av. Då kan det vara en bra idé att istället köra perioder med mer fokus på läsning, t ex att starta upp efter ett långt sommarlov för att få igång läsningen igen, eller varför inte inför ett sommarlov för att få eleverna sugna på att fortsätta läsa under sommaren. Läs mer om exempel på ett sådant koncept i Maria Björsells blogg Släpp läsande elever på sommarlov och Läslovers för mer inspiration och idéer.
- Viktigt med ett bra, varierande utbud - många lärare upplever att en av de största utmaningarna är att hitta en bok som passar alla, speciellt de elever som fortfarande har ett motstånd inför läsningen. Att hitta en bok på rätt nivå som intresserar eleverna kräver att det finns ett stort och varierat utbud av böcker. På många skolor är skolbiblioteken eftersatta och utbudet är både begränsat och föråldrat. Därför provade flera lärare att testa digitala lästjänster under en gratisperiod och deras erfarenheter var att det framförallt tilltalade de elever som annars inte läser av egen vilja. Det stora utbudet gjorde att alla hittade något som intresserade dem och möjligheten att både lyssna och läsa samtidigt stöttade framförallt de lässvaga eleverna som växte av att kunna läsa en lite mer utmanande bok.
- Värdefullt med en gemensam tips- och idébank - under året har vi samlat tips och idéer som nu finns tillgängliga i en gemensam mapp för läsaktiviteter, något man som lärare sällan hinner hålla sig uppdaterad med på egen hand annars.
- Samarbeta med vårdnadshavarna - studier visar att det krävs minst 5000 timmars träning för att bli en bra läsare. Det innebär att tiden i skolan inte räcker till utan vi måste ha med vårdnadshavarna på läståget för att vi ska kunna hjälpas åt i skolan och hemma. Många lärare upplevde att det var lättare att nå ut till vårdnadshavarna när vi hade gemensamma utskick i kommunen om läsningens betydelse och hur man som förälder kan stötta sina barns läsutveckling. Precis som med den fysiska kondisen så är läskondisen också en färskvara och vi måste hjälpas åt för att eleverna inte ska tappa för mycket läsförmåga under de långa loven. Inför sommaren satsade vi därför på ett gemensamt utskick till vårdnadshavarna för att minska lästappet under sommarlovet. Vi samarbetade också med biblioteket och delade ut en folder om bibliotekets läsutmaning "Läsjakten" tillsammans med ett sommarlovsbingo som eleverna fick med sig hem.