måndag 4 juni 2018

Dictogloss

Att ge eleverna många tillfällen att lyssna aktivt i olika sammanhang är lika viktigt som att lära dem att läsa, tala och skriva. Lyssnandet är en viktig del av språkutvecklingen men något som ibland kan glömmas bort då det är lätt att ta för givet att det är något som utvecklas av sig själv. Så är dock inte fallet och det är viktigt att vi hjälper eleverna att utveckla förmågan att lyssna. Dictogloss är en lyssningsövning där eleverna även får tillfällen att samtala, läsa, skriva och göra anteckningar. Målet är att de ska rekonstruera en text som de får lyssna på när läraren läser högt. Du kan läsa mer om Dictogloss och andra lyssningsövningar i Gibbons Stärk språket stärk lärandet.


Så här strax innan sommarlovet kan det vara en rolig utmaning att göra en variant av en dictogloss-övning genom att lyssna på en sångtext, gärna någon klassisk svensk sommarlåt! Först får eleverna lyssna på låten utan att anteckna något. Sedan får de lyssna på låten en gång till och antecknar under tiden så många ord de hinner med och kan urskilja i texten. De behöver inte skriva meningar utan bara nyckelord. Handstil och stavning är inte viktigt i det här skedet.



Efter det får eleverna sätta sig parvis och jämföra sina anteckningar för att se om de kan få ihop några textrader med hjälp av varandra. Eleverna får då träna på att samtala och förhandla om ord och uttryck.



Sedan får eleverna lyssna till texten ytterligare en gång för att försöka fylla i de luckor som fortfarande finns i texten. Om man vill kan eleverna få samarbeta i grupper om fyra för att se om man tillsammans kan rekonstruera hela låttexten. Fördelen med att samarbeta är att alla kan bidra med något, även de som inte uppfattat mer än några enstaka ord. Här hjälps man åt och lär av varandra!


Därefter skriver vi elevernas förslag till textrader på tavlan och får en diskussion om både ordval, grammatik och innehåll. Det kan också vara riktigt intressant att analysera låttexter eftersom de oftast innehåller uttryck och bildspråk som inte används i talat språk, vad menas egentligen?

Till slut tar vi fram originaltexten och jämför den med elevernas förslag innan vi lyssnar på låten en sista gång med texten framför oss och då brukar eleverna vara sugna på att få sjunga med!


Denna gång lyssnade vi på Gyllene Tiders "Jag går och fiskar"

Detta brukar vara en uppskattad övning som kan locka till många skratt och passar särskilt bra i slutet av ett läsår då eleverna kan vara lite trötta. Det är en övning där eleverna får träna på att lyssna, skriva och läsa men också att samarbeta och samtala med varandra. Man får många bra diskussioner om ordval, grammatik och innehållet i låttexten. Dessutom gillar de flesta eleverna musik vilket gör att övningen brukar  kännas stimulerande och rolig samtidigt som den är meningsfull!

Hoppas ni blir sugna att prova själva!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar