Nu är det Barnboksveckan och vårt läsprojekt är i full gång ute på skolorna! Dagar fyllda med mysiga lässtunder, boktips, tipspromenader om barnböcker, sagostunder, författarporträtt och en massa läs- och skrivaktiviteter! Skolorna har dekorerats med fina affischer om läsning, bokskåp, vimplar, "bokhyllor" som ska fyllas med bokryggar på lästa böcker och så "Läsa Äger!"-loggan, förstås. Härligt!
Under veckan har vi också tagit hjälp av olika "läsinspiratörer" som i korta filmklipp berättat om varför de gillar att läsa och gett lite boktips. Vi vill med det visa våra elever att läsa inte är något som alltid är kopplat till prestation och som man bara gör i skolan för att man "måste" utan att man också kan läsa för nöjes skull, för att koppla av, för att få spänning, lära sig nya saker och få ett bra ordförråd som man har nytta av senare i livet. Flera av våra läsinspiratörer förmedlade att böcker är ett bra sällskap, t ex genom att lyssna på en ljudbok samtidigt som man jobbar i skogsmaskinen eller under långa bussresor på väg till match i livet som hockeyproffs. Här kan ni lyssna på vad Sebastian Eriksson, hockeyspelare i Färjestads BK, säger till våra elever om läsning:
Här kan ni höra Paula Viklund, gymnasielärare på Södra Viken, ge ett mysigt boktips:
Vi vet att motivation är en viktig faktor för att eleverna ska läsa på egen hand och då är det viktigt att vi alla vuxna runt barn och unga är läsande förebilder. Våra läsinspiratörer var en del i det arbetet, men här måste vi ta ett gemensamt ansvar och hjälpas åt för att inspirera våra elever till läslust. I projektet trycker vi på att alla lärare på skolan ska vara läsande förebilder, oavsett om man är svensklärare eller undervisar i andra ämnen såsom matematik, idrott eller slöjd. Vi måste också samarbeta mer med vårdnadshavarna, forskning visar att man behöver minst 5 000 timmars läsning för att bli en god läsare. Precis som med idrott eller annat som man vill bli duktig på så krävs det träning, man behöver bygga "läsmuskler" och "läskondis." Då räcker tiden i skolan inte till, utan vi måste hjälpas åt!
Därför smygstartade vi faktiskt läsprojektet lite innan Barnboksveckan genom att informera våra vårdnadshavare där vi skickade hem en fin folder om läsprojektet och berättade om läsningens betydelse för språkutvecklingen. Vi skrev också om hur viktigt det är att vi alla hjälps åt att vara läsande förebilder genom att läsa tillsammans med barnen, få gemensamma läsupplevelser och väcka barnens intresse för att vilja läsa på egen hand. Vi skickade också hem ett filmklipp från Biblioteken i Göteborg Vet du om att du kan förändra ditt barns liv? som visar hur viktig läsningen är för ordförrådet. Vi uppmuntrade också vårdnadshavare och elever att delta i Sunne biblioteks läslovsutmaning - och vilket gensvar vi fick! 155 barn deltog i läslovsutmaningen och tillsammans hade de läst 535 böcker under lovet, helt fantastiskt! Så vi hade många lässugna elever inför Barnboksveckan!
Barnboksveckan och bibliotekets Läslovsutmaning har varit en lyckad och härlig start på vårt läsprojekt, "Läsa Äger!". Men vi kommer inte så långt och förändrar inga resultat om inte arbetet sträcker sig över en längre tid. Därför fortsätter vårt arbete med att stärka läsförmågan och väcka läslust ute på skolorna tillsammans med vårdnadshavare och biblioteket. Just nu väntar vi med spänning på de första digitala bokrecensionerna från våra första "Läspiloter." Varje skola får boknyheter från biblioteket som elever ska läsa och recensera, som de sedan delar med sig av digitalt för att elever på andra skolor ska få ta del av deras boktips och bli sugna på att läsa!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar